GRK on mukana MunBio-tutkimus- ja kehityshankkeessa, jonka tavoitteena on rakentaa Lohjan Munkkaan jätekeskukseen biomateriaalien kiertotalouden ekosysteemi. Hanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön ravinteiden kierrätysohjelmasta ja sen toteuttajina ovat GRK, Rosk’n Roll, Kiertoravinne ja Redono.
Yksi ekosysteemin osa-alueista keskittyy urbaaniin ruoantuotantoon. Munkkaan alueella on tarkasteltu, miten GRK:n tuottamaa biohiiltä voidaan hyödyntää sieniviljelyssä, ja millaisia mahdollisuuksia se avaa tulevaisuuden ruoantuotannossa.
Sieniviljelykokeilu: biohiilellä parempi sato
Redono ja Helsieni toteuttivat yhdessä viljelykokeiluja, joissa kasvatettiin siitake- ja osterivinokassieniä olki- ja leppäpohjaisilla kasvualustoilla. Alustoihin sekoitettiin eri määriä GRK:n tuottamaa biohiiltä. Tulokset olivat lupaavia: sienisadot paranivat sekä määrällisesti että laadullisesti, kun kasvualustassa oli mukana biohiiltä.
”Sienet kasvoivat nopeammin ja satomäärät nousivat. Laatu parani ja biohiilen vaikutus näkyi myös ulkonäössä, mikä voi merkitä pidempää säilyvyyttä. Nämä ovat kaupallisesti kiinnostavia havaintoja. Kyseessä oli kuitenkin vasta yksi kokeilu, joka antaa lupaavaa suuntaa. Jatkoon tarvitaan vielä lisää tutkimusta, jotta vaikutukset voidaan varmistaa laajemmassa mittakaavassa. Haluamme jatkaa kehitystä ja etsimmekin nyt mukaan kumppaneita ja rahoittajia”, sanoo Chris Holtslag Helsieneltä.


Munkkaalla syntyy suljettuja kiertoja
Munkkaan alueelle on alustavasti suunniteltu tuotantotiloja sienille ja muulle sisäviljelylle. Ekosysteemiajattelu ulottuu energiankäyttöön ja ravinteisiin. GRK:n biohiililaitoksen hukkalämpöä voitaisiin hyödyntää tuotantotilojen lämmitykseen, ja Gasumin laitoksen sivuvirrat tarjoavat ravinteita viljelyyn. Mikrolevätuotanto ja kierrätyslannoitteiden hyödyntäminen ovat myös osa suunnitelmia.Mikrolevät ovat monipuolisia mikro-organismeja, joita hyödynnetään laajasti eri teollisuudenaloilla, kuten elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa.
Lisäksi on keskusteltu mahdollisuudesta hyödyntää sienien kasvualustana käytettyä biomassaa uudelleen biohiilen raaka-aineena. Kun sienet on korjattu, jäljelle jäävä kasvatusmassa voitaisiin pyrolysoida takaisin biohiileksi. Tämä avaisi mahdollisuuden täysin suljetulle kierrolle: biohiilellä kasvatetaan sieniä, ja kasvualustasta syntyy taas uutta biohiiltä.
”Tavoitteena on kehittää Munkkaan alueesta laajempi, kunnianhimoinen kiertotalouden yhteenliittymä. On ollut innostavaa tehdä yhteistyötä GRK:n kanssa. He tuovat mukanaan vahvaa erityisosaamista, jonka ansiosta ekosysteemin rakentaminen etenee määrätietoisesti”, sanoo Henri Laine Redonolta.