Kiertotalouden Green Deal -logo

GRK on sitoutunut vapaaehtoiseen kiertotalouden green deal -sopimukseen

GRK on sitoutunut vapaaehtoiseen Kiertotalouden green deal -sopimukseen. Green dealissa sitoutujat asettavat tavoitteita, joilla ne vähentävät luonnonvarojen kulutusta ja edistävät vähähiilistä kiertotaloutta. GRK tavoittelee muun muassa vuosittaisen uusiomateriaalien käyttönsä kolminkertaistamista 1,5 miljoonaan tonniin vuoteen 2035 mennessä. 
 

Ympäristöministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriön julkaiseman tiedotteen mukaan kiertotalouden green deal on yritysten, kuntien, maakuntien, järjestöjen ja valtion yhteinen vapaaehtoisuuteen perustuva strateginen sitoumus. Sillä tähdätään hallituksen asettamiin tavoitteisiin, jotka tulevat Kiertotalouden strategisesta ohjelmasta. 

Tavoitteena on taittaa uusiutumattomien luonnonvarojen kulutus sekä kaksinkertaistaa resurssien ja materiaalien kiertotalousaste vuoteen 2035 mennessä. Kiertotalouden green dealia ovat valtion puolesta valmistelleet ympäristöministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

 

GRK:lla rakentamiseen käytetyillä materiaaleilla on iso rooli yrityksen ympäristövaikutuksissa



GRK tavoittelee vuosittaisen uusiomateriaalien käyttönsä kolminkertaistamista 1,5 miljoonaan tonniin vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi se asettaa tavoitteita uusiomateriaalien osuuden kasvattamiseksi luonnonkiviainesten kokonaiskulutuksesta. 

Yritys myös pyrkii kasvattamaan jäte- ja kierrätysraaka-aineista saatavaa arvoa jalostamalla niistä uusia tuotteita, kuten biohiiltä ja kierrätyslannoitteita, mitä kuvastaa tavoite ympäristöteknologiayksikön vuosiliikevaihdon kolminkertaistamisesta.

GRK:n lisäksi kiertotalouden green dealiin ovat liittyneet GRK:n lisäksi Eco Scandic, Keski-Suomen liitto, Metsä Group, Orthex ja Sweco.
 

”Kiertotalouden green dealiin on taas liittynyt uusia edelläkävijöitä. Toivon, että ne inspiroivat keskeisiä toimijoita mukaan kirittämään kiertotaloustoimia omilla sitoumuksillaan. Kiertotalouden innovaatiot ja edistäminen yrityksissä, julkisella sektorilla ja kotitalouksissa edellyttää yhteistä suuntaa ja yhteistyötä”, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sanoo.

Suomi kuluttaa muihin EU-maihin nähden eniten materiaaleja henkeä kohden, ja olemme kiertotalousasteen sekä resurssien tuottavuuden osalta muita jäljessä. 

Sitoumuksen ovat aiemmin tehneet A-Insinöörit, Borealis Polymers, Porvoon kaupunki, Skanska, Suunnittelutoimisto Fyra, Vantaan Energia ja Ylva. Valmisteilla on lähes kolmekymmentä sitoumusta, ja lisää on tulossa.

Green dealiin sitoutujat saavat tukea, tietoa ja sparrausta sekä vuoropuhelusta ministeriöiden kanssa että perustettavilta ”kotipesiltä”. Ne tukevat toimia, sparraavat ja edistävät yhteistyötä sekä rahoituslähteiden löytämistä. Kiertotalous-Suomi tukee sitoutujia yhdessä Green Building Council Finlandin (FIGBC) kanssa.