pelletti lämmitykseen, GRK:n pelletti

GRK ryhtyy myymään Utajärvellä valmistettua pellettiä kuluttaja-asiakkaille

Suomen suurimpiin infrarakentajiin kuuluva GRK hakee kasvua ympäristöteknologiasta ja biotuotteista. GRK on solminut yhteistyösopimuksen pellettien myynnistä Irtopelletti.fi-nimisen verkkokaupan kanssa.  GRK myy jatkossa pellettiä kotitalouksille, maatiloille tai pienille yrityksille yhteistyökumppanimme verkkokaupan kautta, kun taas yrityksiä GRK palvelee pellettitilauksissa suoraan. 

GRK valmistaa Utajärvellä biohiiltä ja sen yhteydessä myös pellettiä. GRK tuottaa kuorivapaita, vaaleita ja korkean lämpöarvon sisältäviä puupellettejä. Ne soveltuvat kaiken kokoisille asiakkaille, kuten isoille lämpövoimaloille.  

”Näin lämmityskauden alussa voimme palvella kotitalouksia, maatiloja ja pieniä yrityksiä helposti verkkokaupan kautta, josta asiakkaat voivat tilata irtopellettiä haluamaansa osoitteeseen. Yhteistyösopimuksen myötä GRK voi keskittyä pelletin tuotantoon ja suoraan yritysmyyntiin, koska se saa valmiin yksityisasiakkaiden palveluun tottuneen myynti- ja asiakaspalveluorganisaation käyttöönsä”, hankintapäällikkö Mauno Väyrynen  GRK:lta kertoo. 

Suomessa pellettien kokonaiskäyttö vuonna 2023 oli noin 500 000 tonnia ja kokonaistuotanto vain noin 350 000 tonnia. Käytännössä kotimainen tuotanto ei siis riitä kattamaan kotimaista kysyntää. 

”GRK tulee siis helpottamaan tätä kroonista vajetta korkealaatuisilla pelleteillään. Suomi maahantuo tällä hetkellä runsaasti pellettejä Baltiasta, jolla korvataan entinen tuonti Venäjältä. Uskomme, että GRK:n tuottamat pelletit ”tipahtavat” kotimaan markkinaan hyvin.  Irtopelletti.fi -niminen verkkokauppa myy kotimaista ja laadukasta irtopellettiä lähes koko Suomeen. Suomessa on noin 20 000 pelletillä lämpiävää omakotitaloa”, Väyrynen sanoo.

Kasvua haetaan biotuotteista, kuten pelletin valmistuksesta ja myynnistä 

Suomen suurimpiin infrarakentajiin kuuluva GRK hakee kasvua ympäristöteknologiasta ja biotuotteista.  GRK laajensi toimintaansa uuteen suuntaan, kun se aloitti biohiilituotannon vuonna 2023 Utajärvellä. GRK aloitti laitoksella tänä vuonna myös puupelletin tuotannon. Utajärven tuotantokapasiteetti tulee olemaan noin 10 000 tonnia Premium-laadun pellettiä vuodessa.  

”GRK tuottaa biohiiltä, jota käytämme omissa infra- ja viherrakentamisen urakoissa esimerkiksi maanparannusaineena tai kasvualustojen raaka-aineena. Tarjoamme biohiiltä ja vapaaehtoisilla hiilimarkkinoilla myytäviä hiilikrediittejä myös asiakkaillemme”, ympäristöteknologian liiketoimintajohtaja Anneliina Kupiainen kertoo.  

”Utajärvellä biohiilen pyrolyysiprosessissa vapautuu runsaasti käyttökelpoista ylijäämäenergiaa. Me käytämme hyväksi tämän energian ja kuivaamme sen avulla lähialueen sivutuotteet pelletöintiprosessiin soveltuvaksi. Tämä on energiatehokasta tuotantoa parhaimmillaan”, Väyrynen kertoo.  

Utajärvellä pelletit valmistetaan paikallisen mekaanisen metsäteollisuuden puhtaista sivutuotteista, kuten sahapurusta, kutterinlastusta ja kuivahakkeesta. GRK:n pelletit täyttävät ISO 17225-2 A1 laatustandardin vaatimukset .