Vårdön silta Ahvenanmaalla saa uuden elämän

Vajaan 40 vuoden ikäinen Vårdön vanha silta Ahvenanmaalla korvautuu uudella liittopalkkisillalla tammikuussa alkavan kaksivuotisen urakan jälkeen. Graniittirakennus Kallio voitti tiukan urakkakilpailun, jonka vaativimpia vaiheita on perustusten valaminen 25 metriä syvään veteen.

Itse silta on rakenteeltaan viisiaukkoinen, ja sen kokonaispituus on 344 metriä. Keskimmäiset neljä tukea perustetaan porapaalujen avulla merenpohjan läpi kallioon, kun taas reunimmaiset tuet ovat maan- ja kallionvaraisia.

Kokonaishintaurakkana toteutettava työ sisältää myös vanhan sillan purun sekä noin 900 metriä tietä uudelle sillalle. Pääosa 12,8 miljoonan euron urakkasummasta kohdistuu kuitenkin uusiin siltarakenteisiin, joihin käytettävän betonin kokonaismäärä on 2800 kuutiometriä. Niihin tarvitaan noin 400 tonnia betoniraudoitteita. Lisäksi liittopalkkisillassa tarvitaan teräsosia, joiden kokonaispaino on 800 tonnia.

Urakka on kokonaishintainen uuden sillan rakentamisen ja vanhan sillan purun osalta, mutta muun muassa tietyöt ovat yksikköhintaista osiota. Graniittirakennus Kallio tulee ehdottamaan tilaajalle eli Ålands Landskapsregeringenille omaa siltapalkkien asennustapaa.

”Ehdotimme siltapalkkien toimittamista proomuilla työmaalle viidessä eri osassa ja niiden asentamista paikalleen nostamalla. Mielestämme se on laadullisesti, aikataulullisesti ja työturvallisuusmielessä parempi vaihtoehto”, kertoo Graniittirakennus Kallion tekninen johtaja Pertti Heininen.

Graniittirakennus Kallio aloittaa työt heti tammikuussa 2017. Työpäällikkönä toimii Roope Korpela ja työmaan vastaavana mestarina Magnus Ahlskog.IMG_20170404_093235_resized_20170404_093910416